Energioptimering – spar stort på varmebudgettet med smarte ventiler

Få dit varme- og ventilationssystem til at udnytte energien optimalt

Når der er risiko for mangel på energi – og energipriserne ligger på de højeste niveauer – gælder det om at udnytte energien optimalt. At varmevekslerne giver det rette udbytte, så der ikke løber f.eks. uudnyttet fjernvarme retur. Uanset om temperaturen skal holdes på 19 eller 21 °C. Det er der en række moderne komponenter og installationer til HVAC-anlægget, der kan hjælpe med.

Installationer i dit varmeanlæg, der giver bedre varmeudnyttelse.

  • Effektstyrede ventiler, der regulerer efter temperaturforskellen (delta-T) mellem fremløbs- og returløbsvandet.
  • Max-flow-begrænsende ventiler, der sikrer korrekt fordeling af flow i hele anlægget, så varmevekslerne ikke får mere varmt vand, end de kan udnytte. 
  • Bygningsstyring (BMS), der viser driften – og afslører muligheder for yderligere energioptimering. 
  • Trykuafhængige ventiler, der sikrer anlægget også kører godt ved spidsbelastning, hvor trykket ellers kan falde.
  • Selvrensende ventiler der lukker tæt og åbner korrekt, fordi de ikke sættes til af kalk og smuds.

Spar på budgettet ved at udnytte varmeenergien bedre

På distriktshospitalet Ludmillenstift i Meppen, Tyskland, sparede de markant på energiforbruget og fik samtidig øget komforten. Takket være blandt andet Belimos energiventiler.

Det tyske distriktshospital er, ligesom mange danske hospitaler, blevet udbygget af flere omgange, og efterhånden kunne HVAC-anlægget ikke følge med. Varmen blev ikke fordelt korrekt mellem de forskellige bygninger – nogle områder havde rigeligt med varme, mens andre ikke havde nok. Varmevekslerne udnyttede ikke varmen godt nok – og i øvrigt var flowet ud i systemet konstant højt, hvilket også belastede pumperne. Løsningen for distriktshospitalet Ludmillenstift var Belimos energiventiler – som øgede varmeudnyttelsen markant, sparede på energien og sikrede bedre komfort i bygningerne.

Læs hele casebeskrivelsen her (engelsk). 

Energiventiler giver optimal udnyttelse af varmen

Belimos energiventiler giver optimal varmeudnyttelse. De er trykuafhængige, og fordi de kan regulere temperaturforskellen mellem fremløbs- og returløbsvandet, sikrer de, at der er vand nok til hver varmeveksler, og at der samtidig ikke er mere, end vekslerne kan udnytte. Altså at der er den ønskede temperatur i rummene, og at der ikke løber uudnyttet varmeenergi gennem rørene.

Det reducerer energiforbruget, og det belaster desuden pumperne mindre.

 

Delta-T-styring sparer på vand og varme

En Belimo energiventil er en trykuafhængig reguleringsventil med motor, der er integreret med en flow- og temperatursensor, som registrerer temperaturforskellen (delta-T) mellem fremløbsvandet og returløbsvandet, og som regulerer ventilen i forhold til den opnåede effekt. Det vi kalder delta-T-styring. Delta-T-styring garanterer med andre ord den varmeudnyttelse, du ønsker. Energiventilen lader ikke uudnyttet varme løbe igennem anlægget.

Den seneste energiventil har endda så præcis temperaturmåling, at den er MID-godkendt. Det vil sige, at varmeforbruget kan afregnes efter data leveret fra energiventilen.

Læs mere om den MID-godkendte energiventil.

 

Flowventiler forhindrer spild af uudnyttet varme

En Belimo flowventil kombinerer en trykuafhængig reguleringsventil med motor og en flowsensor. Den kan indstilles med en max-flow-begrænsning, som forhindrer, at der løber for meget vand ind i systemet. Det vil sige, at vekslerne ikke får mere varmt vand, end de kan udnytte, så varmeenergien går til spilde. Samtidig sluger ét område ikke al vandet, mens andre områder mangler. Det giver fuld kontrol over flowet i anlægget – og fuld kontrol over varmen.

Læs mere om flowventiler.

 

Overblik og kontrol i bygningens styringssystem

Både flowventiler og energiventilerne fra Belimo leverer også data til styringen af bygningen. De arbejder i de gængse bus-protokoller: BACnet, Modbus og MP-Bus. Energiventilerne kan også forbindes til en cloud-løsning. Det overblik, ventilerne dermed giver over driften og varmen, giver desuden indsigt til bedre at regulere varmen – f.eks. i forhold til brugernes døgnrytme – og dermed skabe yderligere besparelser.

Kontakt Belimo, hvis du vil vide mere om, hvordan du kan spare varmeenergi uden at sænke komforten. Skriv til info@belimo.dk eller ring til 86 52 44 00.

Ring til Claes, eller en af
vores andre kolleger, i dag.

Vi er sikre på at de kan hjælpe dig
med alt mellem luft og vand!

Ring på tlf. 86 52 44 00